Д-р Болтаджиев за пожизнените пенсии: 10-годишен проблем се реши за дни

Това, че няма да се явяват на ТЕЛК-комисия, ще прекрати корупцията, посочи той
7 юли 2021 10:32, Ния Христова
42
Д-р Болтаджиев за пожизнените пенсии: 10-годишен проблем се реши за дни
Хората с необратими увреждания вече няма да се налага да ходят на ТЕЛК комисия на всеки 3 месеца и ще получават пожизнена пенсия. Това гласят промените в Наредбата за медицинска експертиза, предложени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 
 
"Това е нещо, което е проблем повече от 10 години. Представете си как един пациент с ампутиран крак се явява на комисия на всеки 3 месеца. Това един бюрократичен процес, правят се купища изследвания за сметка на касата. Това е огромна тежест за инвалидите, но ето, че за няколко дни може да се реши, това е една много добра стъпка. Не смятам, че е някакъв лобизъм. Това е свръхадминистрация, държавата беше стоварила туловището си върху здравната система", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Николай Болтаджиев. 
 
Пожизнените ТЕЛК-решения ще се получават за над 100 заболявания. 
 
"Те са дефинирани в над 100 заболявания - ампутации, генетични заболявания, такива, които не могат да се излекуват и това беше недоразумение - явяването им", каза още д-р Болтаджиев. 
 
Той обясни, че именно новите промени ще помогнат да се избегнат корупция и загуби в НОИ.
 
"Тук точно ще се избегне корупция. Това, че няма да се явяват на ТЕЛК, ще прекрати корупцията, тя е там, когато хората са принудени да извършват нещо административно", подчерта той. 
 
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването очерта и профила на новия здравен министър. 
 
"Това е политическа длъжност. Там трябва да има визия за здравеопазването, в случая виждаме, че д-р Кацаров има, но няма инструмент да направи нещо по-съществено от това да реформира", обясни той. 
 
Той коментира и новото мобилно приложение на НЗОК.
 
"Много добра стъпка напред. С това приложение се упълномощава пациентът, той да бъде част от контрола, защото без него контролът е немислим.  Не виждам логика в това да източваш касата и да фалшифицираш нещо, тези средства са публични и те са на всички нас. Проблемът е в цялата система. Болниците бяха принудени да правят свръххоспитализации, това е вследствие на оскъпяване на системата. Бяха въведени едни стандарти, едни лимити бяха наложени", отбеляза д-р Болтаджиев. 
 
Според него съсловието няма нищо против да получава повече пари, за по-малко работа.
 
"Недоволни ще бъдат лобистите и лекарите, които са некадърни, защото ще трябва да работят и да имат пациенти, за да получават повече", категоричен бе той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха---------------- Няма друг.
35
1
 
4
 
! Отговори
ха преди 2 години
В ТЕЛК Павликени работи 93 годишен спициалист. Дреме му на мекия. Той не знае на кой свят е, но раздава държавна пара.
34
1
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
За някои болести е правилно, като липса на крак, ръка, но когато някой си е продал орган в друга държава и идва в България и му дават ТЕЛК за награда. Ами за слепота, глухота, диабет също. Преди явяване на комисия си хапваш сладки до насита и отиваш за изследвания. Има глухи, на които им шепнеш и те чуват, а слепи четат без очила и си карат коли без проблеми. Защо трябва да ги тревожим такива хора. Не говоря за наистина слепи , глухи и диабетици.
33
1
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Ми нали и аз това ти казвам. Прочети Наредбата и ще разбереш. Доста е като обем, но не е трудна за разбиране. Сега предложението е да се избегне това постоянно влачене пред ТЕЛК, а преди това и по кабинети да събираш документи. Но пак не е за всички заболявания, а за тези, при които няма как да има подобрение /например да ти се появи нов крак на мястото на ампутирания/. Четене с разбиране, нищо друго не е необходимо.
32
1
 
2
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Правилно! Сега слепите роми каращи "Мерцедеси" няма изобщо да посещават ТЕЛК!
31
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Що не четете като пишете. Това месеците и годините за нищо ги нямате
30
1
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Инвалидите ги викаха за да могат нашите хора да крадат пари от касата.А сега стана лошо
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27 и 30 -----А да видим каква е тази нормативна база. Да видим кой е неук. Имам истински ТЕЛК от 13 г. за истинско заболяване и съм наясно с проблемите. Всяка година се явявам.
28
1
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Брат'чет, такива категорични изявления са ясен индикатор, че дори не подозираш за наличието на нормативна база, регламентираща подобни казуси. Неук, ама сигурен.
27
0
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
В Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността са описани заболяванията, но сега същата би трябвало да бъде изменена и допълнена. Така че изчакай. В началото е регламентирано всичко, що касае издаване на болнични от личен лекар,ЛКК и т.н. Нататък следват и трайните увреждания. Все пак дано не ти се налага.
26
2
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Страшна глупост си сътворил! А може ли ти да декларираш, че никога няма да стигнеш до ТЕЛК, а ?
25
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aма после да не ревнат,че са им ниски пенсиите и да искат да се явяват да им ги повишават. Няма явяване после- това е пожизнено.
24
0
 
10
 
! Отговори
Пффф преди 2 години
Некроза на главата на бедрената кост. Съответно кракът скъсен с 5 сантиметра. Една години и три месеца изминаха от подаването на документите в ТЕЛК картотеката в Русе до окончателното решение. Разиграват те като *** на синджир. Бе снимка, бе втора, бе ЯМГ, бе не се чете - *** за писмена епикриза, бе ти си за тазобедрена протеза, бе нямам 7 000 лева, бе ще намериш ти, здравето няма цена, бе дуднене и протакане. Бе ако имах 1000 лева да ви дам, че да не ме мъчите ама нямам!
23
0
 
3
 
! Отговори
много странно!? преди 2 години
Вчера след обяд съобщиха, че Тристранният съвет не е стигнал до съгласие, днес съвсем друго! Кое е вярното!?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
познат на баща ми плати преди няколко години 2000лв и му дадоха ТЕЛК, не че му има нещо но после се хвали на целия квартал. Докога бе хора?
21
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДО КАТО НЕ СЕ ЕЛИМИНИРА ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР КОРУПЦИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИМА
20
2
 
7
 
! Отговори
Леля Пена преди 2 години
Значи можело!
19
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Това, че ТЕЛК за някои болести ще е пожизнен е прекрасно защото няма да се налага инвалиди да се разхождат постоянно и да харчат и без това мизерните си пенсии за да доказват отново, че са болни. Колкото до корупцията, тя е проблем в комисиите, а не в инвалидите. Въпрос на желание е държавата да го пресече. Не е редно да се тормозят инвалиди защото има корумпирани доктори. Просто трябва да има разследване на комисиите и присъдите да са жестоки, а не да разхождаме инвалиди като циркови мечки.
18
1
 
17
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Стига с тия "фалшиви ТЕЛК-ове". Че покрай сухото гори и мокрото. Тая територия, наречена държава толкова ли не може да се справи ?! Проверки на случаен принцип, установява се неверен ТЕЛК, моментално цялата ТЕЛК комисия си губи лекарските права доживот! И обратното - ТЕЛК комисията те разиграва с цел да те провокира към подкуп - същото наказание! На мен лекар от ТЕЛК ми е звънял на личния ми телефон! Направих се, че не чувам добре, та онзи се усети и каза, че е грешка! Директно просеше пари!
17
0
 
8
 
! Отговори
неВалиден преди 2 години
Някой има ли представа къде може да се намери този списък с конкретните заболявания?